Samen veranderen

“There can be no greater gift than giving one’s time and energy to help others without expecting anything in return.”

(Er kan geen groter geschenk zijn dan het besteden van je tijd en energie aan het helpen van anderen, zonder er iets voor terug te verwachten.)

Nelson Mandela

Samen veranderen door liefdevol leiderschap werkt

Compassie. Mildheid. Dienstbaarheid. Liefde. Je moet het maar durven, om daarover te beginnen in je Management Team of aan een directietafel. Het zijn woorden waar in managementland (nog) een “enge” lading van zweverigheid aan kleeft. Die misvatting, de angst voor liefdevol leiderschap, staat duurzame verandering in teams en organisaties in de weg.

Gelukkig leven we in een tijd van grote veranderingen en komt er ook een kentering in het denken over leiderschap. Dat betekent afrekenen met twee grote misverstanden:

Misverstand 1: Liefdevolle leiders zijn soft en besluiteloos.
Niets is minder waar. Je kunt, zoals dat wordt genoemd “hard zijn op de inhoud, terwijl je zacht blijft op de persoon.”  Compassie en mildheid staan het nemen van ingrijpende besluiten niet in de weg. Ze zorgen er wel voor dat die besluiten beter overdacht en gewogen worden. Zodat áls ze worden genomen, ze op een stevig fundament staan en de gevolgen ervan beter zijn op te vangen. Een liefdevolle leider kan vanuit het ruimere perspectief dat compassie en mildheid bieden een besluit nemen dat tegen de verwachtingen van zijn/haar omgeving ingaat. Dat is zeker niet altijd de makkelijkste weg. Er is moed en vastberadenheid voor nodig om zo’n besluit te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor hoe het uitpakt.

Misverstand 2: Veranderingen in organisaties en teams komen tot stand door systemen, processen en werkwijzen anders in te richten.
Deze “technische” kijk op verandering gaat eraan voorbij dat mensen altijd in eerste instantie geleid worden door hun (onderbewuste) gedachten en gevoelens. Dáár zit dan ook de sleutel tot verandering. Processen en werkwijzen zijn daarin volgend, niet leidend. Veranderingen komen alleen duurzaam tot stand in co-creatie met de mensen die het betreft. Samen veranderen door liefdevol leiderschap werkt.

We leven in een tijd van onontkoombare, grote veranderingen. Hoe ga jij daarmee om?
Als je de verandering leert omarmen, wordt hij je vriend.
Als je een verander-gewoontedier wordt, wordt veranderen gewoon.
Previous slide
Next slide

Werkwijze

De Engelse dramatist Philip Massinger (1583-1640) vatte het al krachtig samen:

“He that would govern others, first should be the master of himself.”

(Wie anderen wil leiden, moet eerst zijn eigen meester worden).

Ik ben er ten diepste van overtuigd dat liefdevol leiderschap begint bij jezelf. Als je dat met mij eens bent, en als je een vraag of uitdaging hebt op gebied van jouw leiderschap, kijk ik graag met je mee. 

Als je contact met mij opneemt maken we een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We kunnen elkaar daarvoor persoonlijk ontmoeten of een online afspraak maken.

Als wij beiden denken dat ik voor jou de juiste coach ben op dit moment, spreken we een passend coachtraject af.

Er vinden zoveel coachgesprekken plaats als nodig is voor jouw vraag. Ik werk uitsluitend op basis van maatwerk. We bepalen samen de intensiteit en duur van jouw traject.

Na elk coachgesprek krijg je een voor jou toepasselijke reflectie-opdracht, die je helpt in je ontwikkelproces. We komen in een volgend gesprek steeds terug op die opdracht en wat het je heeft opgeleverd.

Indien je een vraag hebt op gebied van verandering in jouw team of organisatie, waar een teaminterventie voor nodig is, maken we daarvoor samen een plan. Ik ondersteun je bij het goed neerzetten van jouw leiderschapsrol in het team.

Coaching opties

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs & downloads

Fotocredits:

De afbeeldingen die ik heb gebruikt voor deze website zijn rechtenvrije foto’s van Pixabay.
Mijn hartelijke dank aan de artiesten die deze prachtige foto’s beschikbaar hebben gesteld.
Wilt u meer mooie foto’s van getalenteerde fotografen zien, kijk dan op Pixabay.

Scroll naar boven