Even voorstellen

“Gebeurtenissen zijn wat ze zijn. Hoe wij erover denken, bepaalt hoe wij ze ervaren.”

Ik ben Mieke Kissing en ik heb in 2018  besloten het comfort van een goede baan als  hoofd van de afdeling HR en Opleidingen bij een mooi bedrijf in te ruilen voor het avontuur van zelfstandig ondernemen. Sindsdien werk ik als zelfstandig HR professional en coach.

In de video op de home page vertel ik je hoe ik tegen verandering aankijk. 

Als je verandervaardig bent, is er in elke situatie ruimte te vinden om te leren en te groeien. Volgens mij is dat waar het in het leven uiteindelijk om draait.  Mensen helpen hun verandervaardigheid te ontwikkelen is voor mij een passie en daarom heb ik Ŝanĝo opgericht.

Over de naam Ŝanĝo

Het woord ŝanĝo (officiële uitspraak: sján-djzo) komt uit het Esperanto en betekent verandering, omvorming, transformatie.

Esperanto wordt door enkele miljoenen mensen in meer dan 120 landen gesproken en is speciaal ontworpen om mensen uit verschillende culturen op een gelijkwaardige manier met elkaar te laten communiceren.

Die gedachte inspireert mij en hoewel ik moet bekennen dat ik verder geen woord Esperanto spreek, heb ik – met een buiging naar de ontwerpers – vrijmoedig van het Esperanto geleend voor de naam van mijn bedrijf. 

We leven in een tijd van onontkoombare, grote veranderingen. Hoe ga jij daarmee om?
Als je de verandering leert omarmen, wordt hij je vriend.
Als je een verander-gewoontedier wordt, wordt veranderen gewoon.
Previous slide
Next slide

Een kort verhaal

Ik wil je graag een kort verhaal vertellen over wat mij ertoe heeft gebracht om als zelfstandig coach en trainer te gaan werken.

In mijn werk staan onze verhalen centraal. Jouw en mijn levensverhaal, dat vertelt wie we geworden zijn en waarom we doen wat we doen. Om te kunnen veranderen is het essentieel dat je naar jouw verhaal kunt kijken, naar je verleden, je heden en je toekomst. Ik wil daarom graag een klein stukje van mijn verhaal met je delen. Over hoe ik een besluit nam, dat bepalend is geweest in mijn leven en me op het spoor heeft gezet dat ik nu bewandel. Ik nodig je graag uit een moment te nemen om het te lezen.

Ik ben in 1962 geboren in Den Haag in een nogal ingewikkeld gezin. Mijn ouders waren lieve mensen die voor mijn broers en mij hebben gedaan wat in hun vermogen lag. Ik koester warme gevoelens voor ze, maar de “programmering” en opvoeding die ik heb meegekregen hebben me aanvankelijk op een levenspad met veel eenzaamheid en depressie gebracht.

Toen ik een jaar of 25 was, had ik op een sombere, eenzame dag het gevoel dat ik de bodem van de put had bereikt. Het voordeel van putbodems is dat je niet dieper kunt zinken en dat ze je uitnodigen om omhoog te kijken. Ondanks dat ik me ellendig voelde, heb ik dat op die dag gedaan. Ik heb bewust besloten niet langer genoegen te nemen met de uitzichtloosheid van mijn situatie. Ik zou doen wat ik kon om uit de put te klauteren, al had ik geen idee hoe ik dat voor elkaar moest krijgen. Ik heb me gehouden aan dat uit nood geboren besluit. Het is de motor geworden achter een niet-aflatende drive om me te ontwikkelen en uit te vinden hoe ik beter in mijn vel kon zitten.

Op zoek naar antwoorden heb ik me verdiept in de psychologie en in de werking van het brein en bewustzijn. Recent is daar een duik in de quantumfysica aan toegevoegd, voor zover mijn breintje die immens ingewikkelde materie kan bevatten. Ik heb een heel stel opleidingen op het gebied van coaching gedaan en een boekenkast vol boeken over (zelf)leiderschap doorgewerkt. Ik ben in managementfuncties terecht gekomen, waar ik na vallen en opstaan stap voor stap ontdekte wat leiderschap in de praktijk inhoudt. Het is een lange weg vol hobbels en kuilen geweest en een groot deel van de tijd wist ik niet eens precies hoe het allemaal in elkaar stak – ik “deed maar door” zoals ze in Drenthe zeggen. Terugkijkend zie ik wel de rode draad, die me langzaam maar zeker heeft gebracht waar ik nu ben: gelukkig getrouwd met een lieve man en wonend in het mooie Drentse land, in het boerderijtje met paarden waar ik als kind van droomde.

Ik heb heel veel moeten leren om op dit punt in mijn leven te belanden, maar één ding heb ik altijd geweten: dat ik de verandering, het geluk waar ik naar op zoek was vooral in mezelf moest zoeken en vinden. Geluk is geen doel op zich, het is een heel mooie “bijwerking” van een leven waarin je de beste keuzes voor jezelf maakt. Die boodschap herken ik ook elke keer weer in het werk van de wijze en inspirerende grote denkers wiens lessen ik me eigen heb gemaakt. Ik loop dankbaar in hun voetsporen, en in die van de vele talentvolle, slimme en veerkrachtige “gewone” mensen die ik door de tijd heb ontmoet. Ook van hen heb ik veel geleerd. Ook – en misschien wel juist – ben ik degenen dankbaar die mij “tekort hebben gedaan”. Wat een geweldige kansen voor ontwikkeling hebben zij mij geboden!

Ik ben een nuchter mens, nooit religieus geweest en ook nu voel ik geen behoefte om een religie te omarmen. Wel ben ik in de loop van mijn ontwikkeling spiritueler geworden. Het is voor mij steeds duidelijker dat we allemaal – van de kleinste amoebe tot de machtigste president – met elkaar verbonden zijn en dat we deel zijn van iets groters. Vanuit die gedachte leef ik en werk ik. Ik wil heel graag vanuit wie ik nu ben – en nog aan het worden ben want het leerproces is oneindig – een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Ik denk dat ik dat het best kan doen als zelfstandig coach en trainer. Hoewel dat in een markt vol gewaardeerde collega-coaches best een uitdaging is, voelt het voor mij nu als een goede volgende stap op mijn levensweg.

Als je een hulpvraag hebt ben ik graag bereid om naast je te gaan staan – en wandelen. We kunnen samen kijken naar jouw verhaal, jouw vraag en naar wat jou op dit moment het beste helpt. Misschien kan ik je iets aanreiken dat je verder helpt op jouw pad, hoe dat er ook uit ziet en waar je op dit moment ook staat. Aarzel niet en neem contact met me op. Ik ontmoet je graag.

Certificaten

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs & downloads

Fotocredits:

De afbeeldingen die ik heb gebruikt voor deze website zijn rechtenvrije foto’s van Pixabay.
Mijn hartelijke dank aan de artiesten die deze prachtige foto’s beschikbaar hebben gesteld.
Wilt u meer mooie foto’s van getalenteerde fotografen zien, kijk dan op Pixabay.

Scroll naar boven